Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Column

Het regent WiFi camera's

Gepost : 2012-08-30 13:19
Schreven wij vorige week nog over de Nikon S800c die met Android en WiFi toch wel heel erg bijzonder was, vandaag hebben we het over de directe concurrentie in de vorm van de Sony NEX-5R en de misschien wel meest spectaculaire camera van dit moment, de Samsung Galaxy Camera, waarmee je nog net niet kunt bellen...

De Sony NEX-5R
Deze Sony zou vorige week door mij omschreven worden als helemaal te super voor woorden. Een camera die APP's draait en direct foto's kan maken naar uw telefoon, tablet of sociale netwerken zoals Facebook of Sony's eigen PlayMemories. Deze kenmerken zijn zo mooi dat we ze zelfs eerder noemen dan de indrukwekkende specificaties van de camera zelf, zoals een 16.1 megapixel sensor, een ISO bereik tot ISO 25.600, een groot aanraakgevoelig beeldscherm op de achterzijde van de camera en filmen in Full-HD. Maar hoe geweldig dit ook mag klinken, de camera werkt slechts met de APP's van Sony zelf, en is dus niet helemaal Andoid compatibel. Een week geleden zou ik er niet over begonnen zijn, maar inmiddels is daar de Nikon S800c die wel Android draait en tja, dan is dit toch maar een beperkte camera...

Hallo, Wakker worden !!!
Terwijl ik dit tik, krijg ik een tik voor mijn hoofd van een van mijn collega's. "He joh, wat doe je weer negatief". Ik wil mij verweren maar krijg meteen de volle laag. "Dit is wel de eerste camera met verwisselbare objectieven en de mogelijkheid om sociaal bezig te zijn. De eerste die tegen het professionele aan hikt en toch lekker compact is". Tja, mijn collega heeft gelijk.Op de Sony NEX-5R kun je middels adapters ook gewoon alle Sony A mount objectieven plaatsen, of zelfs de objectieven van andere merken, als de autofocus niet belangrijk is. Extreme tele mogelijkheden, of juist super hoge kwaliteit Leica of Zeiss objectieven, het is allemaal mogelijk. En als je dan de foto's gemaakt hebt kun je ze meteen terugkijken op je tablet, smartphone of thuiscomputer. Of op facebook natuurlijk, voor wie dat wil.

Okee, ik geef het toe, dit is toch echt wel een heel erg bijzondere camera, maar ik blijf wat sputteren, je kunt er geen third party APP's op draaien.

En Samsung dan
Dan de andere spectaculaire introductie. Die van een merk dat op het moment misschien wel de meest spectaculaire smartphone maakt en waar een heleboel APP's voor zijn die werken op de camera van de telefoon, Samsung.Samsung heeft het Galaxy gamma uitgebreid met de nieuwste telg, maar dit is geen smartphone, geen tablet, geen Apple kopie, nee het is een camera, en wat voor een camera! De Samsung Galaxy Camera is een product dat waarschijnlijk is ontstaan door een foutje. Een medewerker van Samsung liet per ongeluk zijn smartphone (Galaxy SIII) in de blender vallen en toen hij probeerde een foto te maken voor de verzekering viel spontaan ook nog zijn camera (WB850) in de blender. Helemaal in paniek drukte de man per ongeluk op de knop die de blender in werking stelde en voila, er kwam een camera uit met de optische kwaliteit en het zoom bereik van een WB850 camera en het bedieningsgemak en connectiviteit van de Samsung Galaxy SIII telefoon. Helaas voor deze Samsung medewerker was één klein dingetje echter toch gesneuveld, namelijk de telefoon functie deed het niet meer.

Het bedrijf was gelukkig niet boos op de medewerker en heeft hem niet ontslagen, sterker nog, de beste man is hoofd van de afdeling super zelfdenkende camera's geworden en wacht een gouden toekomst.

De Samsung Galaxy Camera is een Android camera, net als Nikon, maar deze camera draait op het nieuwe Android versie 4.1 Jelly Bean, waar de Nikon S800c het nog moet doen met de verouderde versie 2. Verder heeft de camera ook specificaties in huis die er niet om liegen, zoals de 16.3 megapixel sensor en een 4.8 inch LCD display met touch screen op de achterkant van de camera. De camera is uitgerust met WiFi, zodat u overal waar een netwerk beschikbaar is kunt uploaden, facebooken en sharen, maar nog spannender is het dat deze camera gewoon ruimte biedt aan een SIM kaartje van een telefoon provider. De camera kan dus gewoon overal het Internet op en foto's uploaden naar sociale netwerken, even navigeren naar het volgende Kodak momentje (Huh, wat was dat ook alweer), en delen naar dropbox en noemt u het maar op.Let wel, al deze functies vreten data. U kunt uw foto's en videobestanden heel gemakkelijk uploaden naar alles en iedereen, u kunt lekker kijken naar de facebook pagina's van anderen en hun foto's bekijken, maar nog niet zo lang geleden is er wel iets heel belangrijks gebeurt waar u zeker rekening mee moet houden. Mobiele data gebruikers mogen namelijk niet meer zomaar ongelimiteerd data slurpen bij hun netwerk provider. U wordt tegenwoordig afgerekend per MB, en geloof mij, dat gaat hard bij dit soort camera's.

Hoe goed zijn deze camera's en hoe gemakkelijk zijn ze te gebruiken?
Hoe goed deze camera's zijn, dat weten we nog niet want we hebben ze nog niet in de hand gehad. Op de Photokina 2013 zullen ze ongetwijfeld allemaal te proberen zijn en uiteraard doen wij daar dan uitgebreid verslag van.

U hoort dus nog van ons,
Brian Dragtstra.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelDoorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Columns
♦ Steve McCurry schiet Pirelli kalender 2013
♦ Altijd met de laatste software werken?
♦ Het regent WiFi camera's
♦ 1 Minuut foto tips van Brian Dragtstra
♦ High Speed video door Tom Guilmette
♦ Wel of geen foto's van Ruben?
♦ 3D fotografie komt snel dichterbij
♦ Strobist-info - Een nieuwe website over Strobist fotografie
♦ Fijne kerst
♦ Ministers hebben geen verstand..... van fotografie.
Zie ook . . .
♦ Het regent WiFi camera's
♦ Ministers hebben geen verstand..... van fotografie.
♦ Megapixels: De appels en peren van Canon, Sony en Nikon.
♦ De verwachtingen voor 2008
♦ Eindelijk een camera waar het geheugen al in zit
♦ Waar is Sony nu toch mee bezig?
♦ Persberichten en producten
♦ Sony 3e merk DSLR segment Japan
♦ Burgerjournalisten de doodsteek voor de fotograaf?
♦ Sony gaat lichtomstandigheden te lijf
Column Archief
December 2012,   September 2012,   Augustus 2012,   Juli 2011,   Juni 2010,   Februari 2010,   Januari 2010,   December 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   Maart 2009,   Februari 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Juni 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Januari 2008,   December 2007,   Oktober 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   April 2007,   Maart 2007,   Februari 2007,   December 2006,   November 2006,   Oktober 2006,   September 2006,   Augustus 2006,   Juli 2006,   Juni 2006,   Mei 2006,   April 2006,   Maart 2006,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?