Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Gadgets
Een paar dagen geleden vroegen wij jullie om herfstfoto's met bijbehorend commentaar voor een artikelenreeks die we willen schrijven op deze website. Vandaag deel 1, geschreven rondom de eerste foto die wij ontvingen van Has van Cuijk.

Bij de foto stond de volgende vermelding:
Fietsend naar m'n werk viel mijn oog op een van de laatste nog in bloei zijnde planten en omdat de zon er op viel werd het een betovering. Omdat ik mijn camera altijd bij heb kun je zo af en toe iets prachtigs opnemen.

Zowel de foto als de tekst spraken ons heel erg aan. De foto spreekt natuurlijk voor zich omdat deze bijzonder mooi is, maar zo'n foto is dus alleen mogelijk omdat de fotograaf bij de toevallige gelegenheid gewapend was met een camera. Helaas konden we uit de EXIF informatie niet lezen om wat voor camera het gaat, maar aan de foto is wel te zien dat deze van zeer dichtbij genomen is in een macro stand, of met een macro (voorzet)lens.


Foto: Has van Cuijk

Commentaar Brian Dragtstra:
Een foto als deze kun je alleen maar maken als je te maken hebt met ochtendnevel of dauw. Dauw zijn kleine druppeltjes die ontstaan als de temperatuur daalt waardoor de waterdamp in de lucht zijn verzadigingspunt bereikt. (warme lucht zet uit en dan passen er meer water moleculen in de lucht, koude licht krimpt en dan passen deze water moleculen niet meer in de lucht en vormen druppels). In de vroege ochtend zijn deze druppels nog te zien, maar naarmate het warmer wordt zullen deze verdampen omdat de water moleculen weer kunnen worden opgenomen in de omgevingslucht.

Kleine tip:
Probeer eens te spelen met de hoek waaronder de foto gemaakt wordt (als dit kan). Op deze manier kun je zonlicht heel mooi laten breken door de druppels en krijg je mooi gekleurde waterdruppels. Uiteraard moet het dan wel zonnig zijn.

Commentaar Jans Merbeu:
In de macro fotografie probeer je altijd voor perfectie te gaan en dan vind je een takje zoals op deze foto al snel storend. In dit uitzonderlijke geval kun je daar als fotograaf natuurlijk helemaal niets aan doen. Wanneer je zou proberen het takje weg te halen, zou deze het spinnenweb beschadigen waardoor de druppels er af zouden vallen. In andere gevallen is het bij macro fotografie altijd raadzaam een klein nagelknippertje op zak te hebben om kleine takjes, sprietjes of andere storende elementen weg te kunnen knippen.

We hebben al aardig wat reacties ontvangen, maar we kunnen er natuurlijk altijd meer gebruiken. Heeft u mooie herftsfoto's en zit daar een leuk (klein) verhaal bij? Stuur deze dan op naar herfst(@)dslr.nl. Uiteraard moet u de haakjes rondom het @ teken even verwijderen.

Volgende keer bespreken wij de foto die wij per email ontvingen van William Keurhorst.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelUw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 1 + 0 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Gadget nieuws
♦ Nieuwe boeken van Easy Computing in de reeks "Digitale Fotografie"
♦ Fotolijstje met ingebouwde printer
♦ 2e monitor voor onderweg
♦ Joby versterkt de Gorillapod lijn met de Gorillapod Focus
♦ TTL gestuurde macroflitser van Metz, Mecablitz 15 MS-1 digital
♦ SLR Polsband van Op/Tech USA
♦ Nieuwe tassen van Lowe Pro voor de enthousiaste fotograaf
♦ Onderwater camera / telefoon / televisie
♦ 3 nieuwe Eye-Fi geheugenkaarten voor foto's over WiFi netwerken
♦ Alarmklok met stemopname functie en fotolijstje
Zie ook . . .
Gadgets Archief
April 2009,   Januari 2009,   Oktober 2008,   September 2008,   Juni 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   November 2007,   November 2006,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?