Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Lezersfoto's
In de reeks over Herfst fotografie deze keer een foto van William Keurhorst. Deze foto toont een paar pannenstoelen zoals die momenteel door duizenden mensen op de foto gezet worden. Heel mooi in deze foto is het spel van groen op de voorgrond en donker op de achtergrond. Een hele pure foto waar een hoop over te vertellen is.

Bij de foto stond de volgende vermelding:
ik wou graag een foto maken met het doel, als ik die foto zie, dat je dan gelijk kunt zien wat de thema is, in dit geval 'de herfst'. Ik heb deze foto genomen door op de grond te gaan liggen, zodat ik de onderkant van de paddestoel kon zien. Dit gaf mij een herfst gevoel omdat een paddenstoel veel met de herfst heeft te maken en de sobere plaats waar hij stond!! Alleen vraag ik mij wel af bij de foto, had ik geen hogere diafragma moeten gebruiken?? omdat de paddestoel heel iets vager word aan de bovenkant. en heeft het (als ik de diafragma verhoog) geen nadeel dat het omliggende dan niet te (snel) scherp word??


Foto: William Keurhorst

De foto kregen we in groot formaat opgestuurd, met als voordeel dat de EXIF informatie nog in de foto aanwezig was. Hierdoor konden we zien dat de foto is gemaakt met een Sony Alpha 200 camera waarbij de volgende instellingen zijn gebruikt:
  • Belichtingstijd 1/15 seconde
  • Diafragma f/5.6
  • Brandpuntsafstand 140mm
  • ISO waarde 400 ISO

Wat we uit deze instellingen kunnen opmaken is dat de scherptediepte werking al niet heel erg groot is. Diafragma f/5.6 geeft weliswaar een redelijk grote scherptediepte, maar in combinatie met 140mm, is het toch redelijk beperkt te houden. Dit is in de foto ook goed te zien want de grassprietjes op de voorgrond en de houtmolm en aarde op de achtergrond zijn mooi onscherp.

Brian Dragtstra gaf hierover het volgende commentaar:
William stelde in zijn tekst min of meer de vraag of hij beter een andere scherptediepte had kunnen gebruiken? Persoonlijk vind ik de gekozen scherptediepte perfect, omdat het onderwerp als enige acht scherp is. Als de voorgrond- en achtergrond goed onscherp zijn, krijg je voldoende het effect dat je als kijken precies naar de juiste plek getrokken wordt met het oog.

Tijdens het maken van zo'n foto als deze wordt door de fotograaf al een hoop moeite gedaan. In het verhaal is te lezen dat William op de grond is gaan liggen om deze foto te maken en dat betekend al dat er wat meer tijd is genomen voor het maken van deze foto. Als je deze tijd besteed aan een foto, is het goed ook de storende elementen uit de foto weg te halen. In dit geval vind ik het grassprietje dat door de steel van de rechter paddenstoel heen trekt richting het kapje van de linker paddenstoel, erg storend. Een klein beetje de natuur verstoren door dit grassprietje plat te drukken of weg te knippen, zou hier een nog krachtigere foto hebben opgeleverd.

Commentaar Annet Beumer:
De scherptediepte in de foto vind ik erg mooi en de foto is mooi licht, waar ik wel van hou in zo'n donkere periode. Ik vind de grassprietjes in tegenstelling tot Brian niet zo storend omdat ik denk dat de scherptediepte al mooi aangeeft waar het oog naartoe getrokken wordt. Wel zou ik het mooi vinden als deze foto iets meer kleur zou hebben. De EXIF informatie liet zien dat de witbalans handmatig ingesteld was, maar persoonlijk denk ik dat deze dan wel iets te laag in kleurtemperatuur stond omdat er in de achtergrond meer rood tinten hadden horen te zitten en de stelen van de paddenstoelen een kleine blauwe waas hebben.

We hebben al aardig wat reacties ontvangen, maar we kunnen er natuurlijk altijd meer gebruiken. Heeft u mooie herftsfoto's en zit daar een leuk (klein) verhaal bij? Stuur deze dan op naar herfst(@)dslr.nl. Uiteraard moet u de haakjes rondom het @ teken even verwijderen.

Volgende keer bespreken wij de foto die wij per email ontvingen van Peter Busser.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelReacties van anderen
Marx (2992 dagen geleden.)
Ik ben het met Annet eens. Mooie foto alleen de kleur kan mooier.

Uw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 0 + 6 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Lezersfoto's
♦ Lezersfoto: Metaal
♦ Foto uitdaging, maak een zelfportret
♦ Herfstfoto van onze hoofdredacteur nader bekeken: Brian Dragtstra
♦ Herfstfoto's van onze lezers nader bekeken: Peter Busser
♦ Herfstfoto´s van onze lezers nader bekeken: William Keurhorst
♦ Proef met lezersfoto's een groot succes
♦ Herfstfoto's van onze lezers nader bekeken: Has van Cuijk
♦ Uw meningen, verhalen en foto's voor artikelen op deze website
Zie ook . . .
♦ Herfstfoto van onze hoofdredacteur nader bekeken: Brian Dragtstra
♦ Herfstfoto's van onze lezers nader bekeken: Peter Busser
♦ Herfstfoto´s van onze lezers nader bekeken: William Keurhorst
♦ Proef met lezersfoto's een groot succes
♦ Herfstfoto's van onze lezers nader bekeken: Has van Cuijk
♦ Uw meningen, verhalen en foto's voor artikelen op deze website
Archief
Augustus 2010,   Maart 2010,   November 2009,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?