Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Review

Gebruikerstest Sony Alpha 200

Gepost : 2008-02-04 02:41
Van Sony Nederland ontvingen wij daags na de introductie van de Alpha 200 een test exemplaar om er een review over te schrijven. De Alpha 200 is een kleine digitale spiegelreflex voor de instapper die nog niet eerder met een dSLR camera heeft gewerkt en die de overstap wil maken naar een makkelijk te bedienen camera van een betrouwbaar merk. Omdat Sony al een grote speler is in de markt van de compact camera's is het dan ook niet verwonderlijk dat veel tevreden gebruikers van Sony compact camera's de overstap maken naar een Sony dSLR model.

De Alpha 200 camera van Sony is de opvolger van de Alpha 100 en maakt gebruik van een hoop technieken die ook in de grote broer, de Alpha 700 zitten. Zo is het ruisonderdrukkingsysteem en de beeldverwerkingstechnologie rechtstreeks overgenomen uit deze camera. Verder is de ISO range uitgebreid tot ISO 3200 en kan de camera, in tegenstelling tot de Alpha 100, worden uitgebreid met een batterijgrip waardoor de camera beter vast te houden is door mensen met grote handen en makkelijk te bedienen is wanneer de camera in de portret stand gebruikt wordt. Uiteraard passen er twee accu's in de batterijgrip, waardoor ook de werkduur van de camera wordt verlengt.

De Alpha 200 die wij op de redactie kregen is een productiemodel, dus met een recente firmware versie die echt mag worden beoordeeld op zijn kwaliteit, en daarom hebben wij de camera meegenomen tijdens wat testen en een korfbalwedstrijd waar we toevallig toch even moesten zijn.Ruis, het leek erger dan het werkelijk was
Het eerste wat ons opviel tijdens het maken van foto's in een sporthal waar het licht erg tegenviel was dat de camera vreselijk veel last had van ruis. We moesten noodgedwongen fotograferen op ISO 1600, anders kregen we foto's met bewegingsonscherpte. We schrokken ons helemaal rot toen we de foto's terug keken op het beeldscherm van de camera. De foto's zaten zo vol met ruis, dat we niet meer dorsten te fotograferen op ISO 1600, maar we konden niet anders. We maakten nog maar wat foto's maar wisten eigenlijk al zeker dat dit op niks zou uitdraaien, deze foto's waren reddeloos verloren door de hoge ISO ruis.

De beoordeling op het computerscherm en uit de printer
Toen we terug waren op de redactie wilden we natuurlijk meteen zien of we nog iets van de foto's konden maken. We trokken het geheugenkaartje uit de camera en bekeken de beelden op ons grote, gekalibreerde beeldscherm. Wat we nu zagen ging ons verstand te boven. De foto's die er zo verminkt uitzagen op het beeldscherm van de camera waren, gezien de situatie waarin ze genomen waren, ongelofelijk schoon. Er was wel wat ruis zichtbaar, maar een mooie afdruk op A3+ was geen enkel probleem en de ruis was geenszins storend. Dit vroeg om een uitgebreidere test in het Aviodrome, het museum waar wij elke camera test uitvoeren.

De Alpha 200 ging mee naar het Aviodrome en werd gebruikt om een vliegtuig te fotograferen dat op een rot plek staat met veel te weinig licht, dus ideaal voor een Hoge ISO waarde test. We stelden de camera in op ISO 1600, deden de hoge ISO ruisonderdrukking uit en ook de ruisonderdrukking voor lange sluitertijd opnamen ging op uit. De camera werd gericht op het vliegtuig en de foto werd genomen. Meteen controleerden we het resultaat op het beeldscherm van de camera en wederom vonden we dit resultaat zeer teleurstellend, maar dat was op het beeldscherm van de Alpha 200. Dezelfde foto beoordeeld op het computer beeldscherm ziet er behoorlijk beter uit.Deze test maakte ons duidelijk dat het beoordelen op het beeldscherm van de Alpha 200 niet echt een beeld geeft over de kwaliteit van de foto. De afbeelding zag er zeer gespikkeld uit op het beeldscherm van de camera, maar van deze spikkels was nauwelijks nog spraken bij het beoordelen op het computerscherm, en dat is bijzonder.Ook de testfoto die wij maakten op ISO 3200 toont dat de camera echt veel beter is geworden dan zijn voorganger, die deze ISO instelling niet eens heeft. Uiteraard toont de foto nu veel meer ruis dan we zouden willen hebben, maar een afdruk op A4 formaat is geen enkel probleem en ook op het beeldscherm zien de foto's er nog zeer bruikbaar uit.Witbalans
Een ander punt in de test waar we altijd bij stilstaan is natuurlijk hoe goed de camera presteert met zijn automatische witbalans. Om dit goed te kunnen beoordelen maken we een foto van een wit schip in de haven zodat we kunnen zien of dit schip ook wit wordt weergegeven. Het is bij dit soort foto's belangrijk dat er niet teveel omgeving zichtbaar is, omdat dit de meting zou kunnen beïnvloeden, en dat willen we natuurlijk niet. Op dit punt scoort de camera behoorlijk goed.Simpel in alle opzichten
Dat de Alpha 200 een eenvoudige camera is, blijkt wel uit de manier waarop de gebruiker alles kan instellen. De camera beschikt over een mode selectie knop aan de bovenzijde waar kan worden gekozen voor een opname mode zoals de portretstand, de landschapstand of gewoon een van de “normale” fotografische standen, P, A, S en M. Verder heeft de camera eigen knoppen voor de ISO instelling en om de zogenaamde transport functie in te stellen, zodat de gebruiker kan kiezen uit een enkelvoudige opname, continue opname, of de zelfontspanner modus.

De Fn knop op de achterzijde helpt de gebruiker om de meest voor de hand liggende instellingen snel te verrichten. Achter deze knop gaan de functies voor de flitser instellingen, de lichtmeetfunctie, de automatische scherpstelling, het te kiezen AF gebied, de witbalans en het dynamische bereik schuil. Meer dan dit zal de gemiddelde camera gebruiker ook echt niet nodig hebben, zeker niet als we praten over de doelgroep waarvoor deze camera gemaakt is, namelijk de instappers die voor het eerst een spiegelreflex kopen. Mocht de gebruiker wel meer willen instellen, dan kan dit uiteraard in het uitgebreide menu dat ook niet ontbreekt op deze camera.Snelheid
Wanneer de Alpha 200 in JPG compressie wordt gebruikt zal de gebruiker niet merken dat de camera langzamer wordt als een serie opnamen wordt gemaakt. Echter, als we de camera de foto's laten opslaan in zowel RAW als JPG, dan merken we dat de camera al na 3 opnamen trager wordt en eerst de opgenomen beelden moet wegschrijven naar de geheugenkaart. Zelf is de camera natuurlijk met 3 beelden per seconden ook niet erg snel, maar wanneer deze dus wordt gebruikt in de RAW mode, dan gaat de snelheid flink achteruit.

Super Steadyshot
De Alpha 200 beschikt over een zeer goed werkende super steadyshot, die zorgt dat camera bewegingen tijdens de opname, zoals het trillen van de handen van de fotograaf, tot een minimum worden beperkt. Deze beeldstabilisator is in- en uit te schakelen, zodat de gebruiker bij foto's waar bewegingsonscherpte gewenst is, zoals bij meegetrokken foto's, kan zorgen dat dit systeem niet tegenwerkt. Ook gebruikt de camera natuurlijk minder batterij stroom als de beeldstabilisator uit staat.De zoeker
De zoeker van de camera laat bijna het gehele beeld zien dat wordt opgenomen, maar mist net als vele andere merken, net de kleine randjes zodat het opgenomen beeld net iets groter is als dat wat de gebruiker door de zoeker ziet. De dekking is volgens opgave van Sony 95% bij een vergroting van 0,83x. Scherpstellen met de hand is dan ook wel te doen, maar alleen wanneer het onderwerp lekker contrastrijk is, want anders is het moeilijk om te beoordelen of de opname scherp zal zijn.

Conclusie
Wij vonden de Alpha 200, zoals wij die getest hebben met de VG-B30AM batterijgrip en het 18-70mm kit objectief, een prettige en gemakkelijke camera om mee te werken. Iedereen die al eens met een spiegelreflex heeft gewerkt zal meteen met deze camera aan de slag kunnen en ook gebruikers die voor het eerst een spiegelreflex in de handen krijgen, zullen in de automatische stand die deze camera biedt, gewoon met mooie foto's thuiskomen.Het grote voordeel van deze camera vinden wij dat deze zo simpel is in het gebruik. De camera maakt prima belichtingsmetingen waardoor de foto's goed belicht zijn en ook de scherpte is prima te noemen. De scherpstelling gebeurt snel en is doeltreffend. De camera kan ook in minder goede belichtingsomstandigheden toch goed scherpstellen en kan redelijk goed meekomen als het gaat om het gebruik van hoge ISO waarden.

Wat wij echt een nadeel vonden is dat we op het beeldscherm van de camera zo'n slecht beeld kregen over de kwaliteit van de foto. De werkelijk opgenomen foto is echt mooier dan wat u op dit beeldscherm ziet.

De Sony Alpha 200 is zowel los, als in een pakket, te koop bij de betere vakhandel. De kits bestaan uit een enkel 18-70mm objectief, of een combinatie van een 18-70 en een 75-300mm objectief. De camera maakt gebruik van Compact Flash geheugen en kan goed overweg met kaarten met een grotere capaciteit, zoals de door ons geteste 8GB geheugenkaart met een schrijfsnelheid van 45MB/sec.Met dank aan Sony Nederland voor het ter beschikking stellen van een Sony Alpha 200 camera.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelReacties van anderen
jeroen renssen (2726 dagen geleden.)
Heb met mijn A200 nu zo'n 4000 foto's gemaakt. Het is mijn eerste DSLR dus inderdaad een goede camera om 'het' mee te leren. Veelzijdig en eenvoudig, en fraaie platen. Ik heb landschappen, reisfoto's, makro-foto's (voor zover dat gaat met de kitlens) en hi-speed foto's van auto's gemaakt, alles met succes. Het schermpje is inderdaad erg matig, je wordt er weinig wijzer van. Maar deze camera is zijn geld dubbel en dwars waard!

Uw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 3 + 8 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Reviews
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Zie ook . . .
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Review Archief
Augustus 2014,   April 2014,   Oktober 2012,   Mei 2011,   Januari 2011,   December 2010,   November 2010,   September 2010,   Augustus 2010,   Juli 2010,   Mei 2010,   April 2010,   Maart 2010,   Januari 2010,   December 2009,   November 2009,   Oktober 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juli 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   April 2009,   Maart 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   December 2007,   November 2007,   September 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   Mei 2007,   April 2007,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?