Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Review
Wie aan concerten denkt, denk vaak ook aan foto's, getuigen het grote aantal beeldschermpjes dat we altijd omhoog zien steken tijdens concerten. Groot probleem is altijd dat je als bezoeker geen grote (spiegelreflex) camera mag meenemen, maar dat je toch zo goed mogelijke foto's wilt maken. Het antwoord zit in de Ricoh GXR.

Al eerder schreven we op deze website een review over de Ricoh GXR, een camera die uit verschillende blokken kan worden samengesteld. Voor deze camera is inmiddels een nieuw objectief module uitgekomen (objectief en sensor zitten samen met de nodige elektronica in één module) en hierdoor heeft de GXR nu de beschikking over een 28-300mm (in vergelijking met kleinbeeld) f/3.5-5.6 objectief. Deze all-round combinatie heeft lekker veel tele kracht en daarom namen we dit setje eens mee naar een festival waar bij de ingang goed gecontroleerd werd. GROTE CAMERA'S VERBODEN !!!

Het blijft leuk om te zien hoe de bewaking bij grote festivals en concerten geen idee heeft wat mensen bij zich hebben. 'Heeft u etenswaren, pillen, wapens of een camera bij u', vraagt een gorilla aan de poort van het festival waar we heen gingen. 'Nee natuurlijk niet, nou ja ehhh... Een kleine compact camera, maar dat mag toch wel?' De gorilla wil hem even zien. 'Dit is een kleintje, dat mag. U kunt doorlopen'We zijn binnen en hebben de Ricoh GXR mee naar binnen gekregen. Best een prestatie want een Canon powershot SX20 werd tegengehouden. 'Dat is een professionele camera mevrouw, dat mag niet', zei dezelfde man die ons doorliet. De GXR is dan ook een kleinere camera die het uiterlijk heeft van een compact camera. Een wolf in schaapskleren dus.

Binnen in de tent spelen grote bands als Di-Rect, De Dijk, Ilse de Lange en Blof. Voor het podium staat een dranghek en alleen mensen met een perskaart mogen voorbij dat hek komen. Drie fotografen met spiegelreflex camera's staan met hun 70-200mm f/2.8 objectieven één meter voor het podium. Ze kijken bijna recht omhoog en kunnen vanaf deze afstand bijna alleen maar portretten maken van de mensen op het podium. Wij staan hier ongeveer 3 meter achter, maar kijken minder schuin omhoog. We zijn in het voordeel zo tussen het publiek.

Natuurlijk hebben spiegelreflexcamera's de betere specificaties als het gaat om slechte licht omstandigheden. Maar met een GXR kun je redelijk goed fotograferen op ISO 800, zeker als je de foto's daarna nog even nabewerkt in Adobe Lightroom.

De P10 module (Lens 28-300mm f/3.5-5.6 in combinatie met 10 megapixel sensor
Het bijzondere van de GXR camera's is dat deze zo goed zijn als de gebruikte module. De P10 module maakt gebruik van een 10 megapixel CMOS sensor met een oppervlak van 1/2.3- inch. De module kan 5 beelden per seconde verwerken en maakt gebruik van een ingebouwde beeldstabilisator. Naast fotograferen kunt u met deze module ook filmen in HD kwaliteit (1280x720 pixels). Qua kleuren vinden we de P10 module van Ricoh zeer goed, qua scherpte is de module wel heel erg goed, maar de verwerking tot een JPG bestand is wat grof. Zeker wanneer ruis een rol gaat spelen, en dat was nu het geval, zien we hier en daar wat JPG artefacten. Gebruiken we de camera overdag met goed licht, dan zien ook de JPG bestanden er goed uit.

Terug naar het festival.
We hadden de zoeker voor de zekerheid maar niet op de camera gezet want dan zouden we teveel aandacht trekken. Dit betekende dat we alle foto's moesten maken met live-view op het beeldscherm achter op de camera. Hierdoor wordt er natuurlijk redelijk veel stroom gebruikt en aangezien de P10 module ook 0.9 watt gebruikt is dit een aardige aanslag op de batterij van de camera. Toch konden we met de meegeleverde batterij 217 foto's maken voor hij ons tijdens het slotconcert van Blof in de steek liet, en dat is aardig wat voor een camera die telkens aan en uit gezet wordt waarbij de lens elke keer weer naar buiten en naar binnen geschoven wordt.

Voordat het zover was konden we eerst foto's maken bij Sanne Hans (Miss Montreal). De foto's op het podium wilden niet echt lukken omdat (door onze eigen fout) de camera steeds een heel hoge ISO waarde koos. De oorzaak was vrij eenvoudig, we hadden het knopje voor het veranderen van de sluitertijd verward met het knopje voor het maken van automatische instellingen. Dit gebeurt je als je een camera slechts één dag voor je hem gaat gebruiken ontvangt en je dan niet het boekje even doorleest. De foto's van Miss Montreal vertonen hierdoor nogal wat ruis en zijn daardoor wat detail verloren.

Toen we het euvel gevonden hadden begon Di-Rect aan het oprtreden en daar werden de foto's al een heel stuk beter. Het licht was waardeloos omdat er veel licht van achter de band vandaan kwam en er maar weinig licht op de bandleden zelf stond. Dit was dus niet alleen op de foto zo, maar ook in de zaal hoorden we mensen hierover klagen.Na Di-Rect was het de beurt aan De Dijk, een van mijn persoonlijke favorieten. We hadden de camera inmiddels goed onder de knie en konden nu echt foto's maken op een manier die de camera eer aan doet. Hieronder wat resultaten.

Toen we daarna ook nog Ilse de Lange mooi op de foto konden zetten was voor ons één ding enorm duidelijk geworden. De Rocoh GXR in combinatie met de P10 lens module is een ideale festival camera. Hij is klein, gemakkelijk mee te nemen en levert je precies wat de organisatoren niet willen, perfecte foto's.Altijd het laatste nieuws van Spiegelreflexmagazine.nl ontvangen? Volg ons dan op Twitter.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelReacties van anderen
vincent (2693 dagen geleden.)
"Dat is de camera die ik ongeveer 8 jaar geleden verkocht heb omdat hij niet één scherpe foto kon maken." Zegt dat veel over de camera? of ;) ..... maar zonder dollen, waarom niet de 50mm 2.5 gebruikt. lijkt me geschikter voor deze lichtomstandigheden. am i right?

Rene (2695 dagen geleden.)
Mooie test,mooie foto,s, mooie compacte kwaliteitscamera met een acceptabel zoombereik,ik ben om. Ik hol a.s zaterdag direct naar mijn plaatselijke fotozaak om hem aan te schaffen

Brian Dragtstra (2698 dagen geleden.)
@Vincent, Whahaha... Dat is de camera die ik ongeveer 8 jaar geleden verkocht heb omdat hij niet één scherpe foto kon maken. Maar zonder dollen, er zijn natuurlijk meer camera's die voldoen, maar zoals in de tekst te lezen is, een Canon SX20 werd zelfs al als te professioneel gezien daar en met de GXR mocht ik gewoon naar binnen. toch iets meer dan 10x zoom en mooie kwaliteit opnamen.

vincent (2698 dagen geleden.)
vind de resultaten niet indrukwekkend, met een nikon coolpix s10 was hetzelfde resultaat behaalt.

Jelle (2698 dagen geleden.)
Ik was ook bij dit festival maar de foto's uit mijn telefoon waren zo mooi niet.

Uw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 3 + 2 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Reviews
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Zie ook . . .
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
♦ De Ricoh GXR, Een camera die u blokje voor blokje samenstelt
♦ Boekbespreking "Het Nikon camera boek"
♦ Gebruikerstest Hama Defender 220 fototas
♦ Boek bespreking: Canon EOS 450D in de praktijk
♦ Boek bespreking: Vakkennis digitale fototechniek
♦ Gebruikerstest Viewfinder Photography producten voor strobist fotografie
♦ Boek Recensie: Nikon D300 Digitale Fotografie
♦ Gebruikerstest Gisteq PhotoTrackr DPL700
Review Archief
Augustus 2014,   April 2014,   Oktober 2012,   Mei 2011,   Januari 2011,   December 2010,   November 2010,   September 2010,   Augustus 2010,   Juli 2010,   Mei 2010,   April 2010,   Maart 2010,   Januari 2010,   December 2009,   November 2009,   Oktober 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juli 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   April 2009,   Maart 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   December 2007,   November 2007,   September 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   Mei 2007,   April 2007,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?