Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Review

Sony NEX-VG10E videocamera getest

Gepost : 2010-09-06 01:24
Nadat Sony de NEX 3 en NEX 5 fotocamera's heeft geïntroduceerd heeft het bedrijf meteen al bekend gemaakt dat er ook een videocamera zou komen die volgens hetzelfde systeem zou werken. Deze videocamera is inmiddels qua naam al aangekondigd en inmiddels zijn er ook een aantal werkende modellen van in omloop. Wij mochten bij wijze van uitzondering alvast kennismaken met zo'n pré productie model.

De Sony NEX-VG10E videocamera maakt net als de fotocamera's in de NEX reeks gebruik van verwisselbare objectieven en een DX formaat sensor, en dat is veel groter dan de gemiddelde sensor voor videocamera's. De camera zou daarom net als spiegelreflexcamera's uit de Alpha DX of NEX series erg lichtgevoelig moeten zijn, maar daarover zijn niet alle gebruikers het eens.De Sony NEX-VG10E die wij ontvingen was uitgerust met een 18-200mm zoom objectief met een diafragmabereik van f/3.5 tot f/5.6 als grootste opening. Verder kregen we er ook een 16mm f/2.8 objectief bij zodat we ook met die configuratie konden testen. Leuk aan deze set is overigens ook dat het via een adapter mogelijk is om alle andere Alpha objectieven te gebruiken. Wij konden hier geen gebruik van maken omdat we die niet tot onze beschikking hadden, maar we hebben al wel vernomen dat dit zeer goed werkt.


Sony NEX-VG10E met een 16mm f/2.8 objectief.


Sony NEX-VG10E met het zoom objectief.

De NEX-VG10E is een camera in het hogere prijs segment, maar een professionele camera is het zeker niet. De camera wordt dan ook niet verkocht met prime support, een service van Sony die wel wordt meegeleverd met professionele camera's. Dit betekent uiteraard niet dat het een slechte camera is, maar wel dat de camera valt onder het consumenten gamma van Sony.

Heel veel automatische functies
De NEX-VG10E is een topper als het gaat om automatische functies. De camera doet het goed in vreemde licht situaties en kan de witbalans goed bijregelen. De belichting gaat ook prima, keurig zoals u het van een Sony product mag verwachten. Mocht u wel handmatig dingen willen veranderen, dan wordt het een heel ander verhaal. U kunt de camera grotendeels handmatig bedienen, maar gemakkelijk is dit zeker niet. Dit komt doordat alle bedieningsorganen van de camera zijn weggewerkt onder het beeldscherm. Wanneer u met de zoeker werkt, en dat zullen veel mensen die een dergelijke camera kopen natuurlijk doen, moet u dus ook het beeldscherm open klappen om bij de knoppen te kunnen. Niet handig en erg ongemakkelijk in het gebruik.


Met het beeldscherm dicht zijn de bedieningsorganen niet bereikbaar.


Om de camera te bedienen moet het beeldscherm open staan, zelf bij gebruik van de zoeker.

Van een camera in deze prijsklasse (Rond de €2000,00) mag u natuurlijk veel kwaliteit verwachten. De camera zet dan ook een perfect beeld neer en de AVCHD compressor doet zijn werk naar behoren. De bestanden zijn goed te bewerken met hedendaagse montage programma's zoals Final Cut, Adobe Premiere en Magix Pro X en bevatten veel data.

Vergeleken met andere camera's
Omdat de bediening van deze camera redelijk beperkt is omdat de camera maar weinig knoppen heeft, en deze ook nog eens verstopt zitten onder de monitor van de camera, hebben we de camera vergeleken met een andere Sony camera uit min of meer dezelfde prijsklasse, de HXR-MC50E. In deze vergelijking kwamen we er achter dat de HXR-MC50E zelfs een iets beter beeld produceerde dan de NEX-VG10E als het gaat om werken onder een hogere lichtgevoeligheid. Waar de NEX-VG10E met een Gain van 21dB al een beetje ruis laat zien, doet de MC50E het hier nog perfect zonder enige vorm van zichtbare ruis (21dB omdat dit de waarde is waar de auto-gain functie voor kiest). Qua beeldkwaliteit vinden we in situaties met weinig licht de MC50E daarom zelfs de betere camera. Hierbij moeten we natuurlijk wel opmerken dat de MC50E zeer beperkt wordt door het vaste objectief dat niet verwisselbaar is. Zaken als scherptediepte, maximale scherpte, contrast en helderheid worden natuurlijk grotendeels door het objectief bepaald en daar zien we echt dat de NEX-VG10E veel beter scoort met beide meegeleverde objectieven..

Geluid van de NEX-VG10E opnamen
De NEX-VG10E heeft een ingebouwde microfoon aansluiting en de mogelijkheid om een 3.5mm microfoon te monteren. Handig is dat Sony op de bovenkant van de NEX-VG10E niet alleen een hotshoe heeft geplaatst met elektronische aansluitingen, maar ook een normale hotshoe waar bijvoorbeeld microfoons van andere merken zoals Rode of Sennheiser in geschoven kunnen worden. Let op dat deze 'normale' hotshoe wel achteraan zit en dis minder geschikt is voor het plaatsen van een videolamp.

Het geluid dat uit de camera komt is van goeie kwaliteit. Wanneer je gaat filmen in erg rustige omstandigheden hoor je dat de camera de gevoeligheid van de microfoon opschroeft naar een niveau waar je wel iets ruis begint te horen, maar dit is niet storend omdat geen geluid in die situaties erger zou zijn. Over de Microfoon zit een furry windshield, deze wordt standaard met de camera geleverd. Door dit windshield is het mogelijk ook buiten goed te werken met de camera zonder dat wind erg veel invloed heeft op het geluid. In hoeverre dit geldt voor harde wind hebben we door het mooie weer niet kunnen testen.Conclusie
Persoonlijk vind ik de NEX-VG10E een prettige camera om mee te werken. Het meegeleverde zoom objectief is helaas wat beperkt in zijn lichtsterkte, maar met een optioneel objectief is dit probleem te verhelpen. De bediening van de camera is lastig omdat dit verstopt zit onder een display en de camera te weinig knoppen heeft om gemakkelijk snel een functie op te roepen. Dit betekend dat u altijd vanuit het menu moet werken, en dat is zeker niet gemakkelijk als u kijkt door de zoeker i.p.v. via het display.

Over de beeldkwaliteit waren we erg te spreken, al vonden we ook hier dat lichtsterkte en ruis iets erger waren dan bij een goedkoper model camera, namelijk de HXR-MC50E. Qua objectieven vonden we het meegeleverde Zoom objectief wel heel erg prettig omdat dit objectief zowel schuivend als door een draaibeweging te bedienen is. Het zoomen gaat hierdoor erg mooi en zonder schokken. Je kunt op deze manier dus heel mooi een zoom beweging starten en stoppen.

Helaas hebben we de camera niet kunnen testen met Sony Alpha objectieven. Ons vermoeden is dat we qua lichtsterkte dan nog heel veel hadden kunnen winnen (vanaf f/1.4 is dan mogelijk) waardoor we minder Gain nodig zouden hebben. In dat geval zou de NEX-VG10E de HXR-MC50E gemakkelijk voorbij lopen.

Pré productiemodel
Hoe gek het ook mag klinken, we hebben geen YouTube filmpje van deze camera online gezet omdat het model dat we getest hebben een pré-productie model betrof. Hou dit ook in gedachten bij het lezen van de testresultaten. Aan de vormgeving zal niets meer veranderen, maar aan de menu's en beeldkwaliteit zou nog het een en ander kunnen veranderen t.o.v. een uiteindelijk productiemodel.

Altijd het laatste nieuws van Spiegelreflexmagazine.nl ontvangen? Volg ons dan op Twitter.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelUw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 5 + 0 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Reviews
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Zie ook . . .
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
♦ Gebruikerstest Sony NEX-5
♦ Sony Bloggie, een leuk hebbeding of niet?
♦ De Ricoh GXR, Een camera die u blokje voor blokje samenstelt
♦ Boekbespreking 'Bewuster en beter fotograferen met .....'
♦ Gebruikerstest Sony Alpha 230 en Alpha 380
♦ Gebruikerstest Sony Alpha 300 en Alpha 350 (dubbeltest)
♦ Preview: De Sony Alpha 900 nader bekeken.
Review Archief
Augustus 2014,   April 2014,   Oktober 2012,   Mei 2011,   Januari 2011,   December 2010,   November 2010,   September 2010,   Augustus 2010,   Juli 2010,   Mei 2010,   April 2010,   Maart 2010,   Januari 2010,   December 2009,   November 2009,   Oktober 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juli 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   April 2009,   Maart 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   December 2007,   November 2007,   September 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   Mei 2007,   April 2007,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?