Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Review

Sigma DP1 Merrill review

Gepost : 2012-10-25 01:00


Toen wij op de Photokina bij Sigma waren, kregen wij de aanbieding om eens uitgebreid te gaan testen met de Sigma DP1 Merrill. De reden was eigenlijk niet eens omdat wij er om vroegen, maar omdat tijdens ons interview bleek dat ik net even te weinig van deze camera wist. Ik blunderde door niet te weten dat de sensor in deze camera dezelfde was als de sensor in de SD15 spiegelreflexcamera en de sensor waarmee Sigma de kwaliteitscontrole op haar objectieven uitvoert. Niet een vreselijke blunder, maar het werd wel tijd dat ik eens goed kennis zou gaan maken met deze kwalitatief zeer hoogwaardige camera.

Vlak na de Photokina stond er een doos op mijn bureau met daarin de camera, een contract waarin stond dat ik er heel voorzichtig mee moest doen op straffe van het betalen van de nieuwprijs en twee accu's. Het was voor het eerst dat ik een review camera kreeg met twee accu's dus ik dacht nog dat ze bij Sigma echt wilden dat ik flink tekeer zou gaan met deze camera, maar daarin heb ik me vreselijk vergist. Hierover verderop in deze review meer.

De Sigma DP1 Merrill is niet bepaald de mooiste camera die ik ooit heb gezien. De camera ziet er uit als een zwarte blokkendoos met een jaren 60 uiterlijk. Er zit geen duidelijke handgrip op, zoals je bij een camera uit deze prijsklasse zou verwachten en er zitten ook maar weinig aansluitingen op. Niet echt een bijzondere camera als het om de looks gaat dus.

Na het opladen van de accu's zijn we eerst maar eens gaan spelen met de menu's van de camera om te kijken wat voor mogelijkheden er allemaal zijn om de camera naar de hand van de gebruiker te zetten. We konden wat spelen met de diverse instellingen en toen... was ineens de accu al leeg. Zou ik hem niet lang genoeg opgeladen hebben dan? Nog maar eens opnieuw doen dan. De video is verder afgemaakt met de tweede accu, wat gemakkelijk kon.

Daarna hebben we de camera (met volle accu's) meegenomen naar een vlindertuin om te kijken of we er mooie foto's mee konden maken. De gedachte was dat de sensor in deze camera echt getest moest worden op een locatie waar hij tot zijn recht zou komen. Vlinders en planten hebben de mooiste kleuren en moeilijke patronen. Een Bayer sensor is minder geschikt voor dit soort opnamen dus hier zou de Foveon sensor van Sigma echt in het voordeel moeten zijn.De praktijk test
We zijn begonnen met de camera op de laagste ISO waarden en in de A stand (diafragma voorkeuze) om op die manier te testen welke kwaliteit we uit deze camera konden halen. Uiteraard hebben we alle foto's gemaakt in het RAW formaat om zo het maximale uit deze camera te halen en we hebben een statief meegenomen, zodat we niets aan het toeval over lieten. Onder deze omstandigheden maakten we inderdaad geweldige foto's die onderscheidend waren door een aantal belangrijke factoren.

- De scherptediepte
- De volle kleuren, zelfs in situaties met moeilijke kleurnuances
- De enorme overall scherpste
- De enorme omvang van de bestandenAls je dan een camera als deze test, dan wil je hem eigenlijk ergens mee vergelijken, maar waarmee. Een eerlijke vergelijking tegenover een spiegelreflexcamera is er niet. Vergelijken met een middenformaat camera dan? Ook dat is niet eerlijk omdat de sensor natuurlijk veel kleiner is. Dit maakte het enorm moeilijk om de Sigma DP1 Merrill te testen en er een waarde oordeel aan te hechten. Qua scherpte en detail kan hij gemakkelijk meedoen in de allerhoogste regionen van de professionele spiegelreflexcamera's. Qua kleurendiepte en bestandsomvang heb ik wel met middenformaat camera's gewerkt die minder presteerden, maar die hadden dan weer wel andere voordelen, zoals de geringere scherptediepte en verwisselbaar glas.

Met andere woorden, we kunnen duidelijk stellen dat als we het over kwaliteit hebben, de Sigma DP1 Merrill absoluut ergens eenzaam aan de top staat in een categorie die verder leeg is. Er bestaat geen scherpere compact camera en er zijn überhaupt maar heel erg weinig camera's op te noemen die zulke grote bestanden produceren als deze DP1. Een foto van 45 megabyte is namelijk best groot. Maar er kleven ook nadelen aan deze bijzondere eigenschappen. Nadelen die zo zwaar wegen dat we ze stuk voor stuk opnoemen.

Het bestandsformaat
De Sigma DP1 maakt foto's in een eigen RAW formaat, het X3F formaat. Nou bestaat deze extensie al een tijdje en wordt deze al langer door Sigma gebruikt, maar toch is het een eigen formaat dat niet door bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom kan worden herkend. Dit is erg lastig want het dwingt je tot het gebruik van Sigma's eigen editor, die alleen op onze twee test computers al meerdere keren vastliep en opnieuw moest worden opgestart. Nadat we de bestanden hadden omgezet in 16bit Tiff bestanden konden we er gelukkig wel goed mee werken in Lightroom en Photoshop, maar het liefst hadden we natuurlijk gezien dat het meteen zou werken.

De foto's die we gemaakt hebben zijn per stuk ongeveer 45Mb groot. Flinke bestanden en ook hieraan kleven een paar flinke nadelen, al kunnen we hier niet spreken van een probleem dat op te lossen is. Als je de beste foto's wil, krijg je grote bestanden en dan krijg je te maken met de nadelen die daarmee samengaan, zoals de opslag van de foto's op de geheugenkaart. De Sigma DP1 is geen langzame camera, maar het wegschrijven van een foto duurt wel lang. Na iets meer dan een halve seconden is de camera alweer klaar om een volgende foto te nemen, maar dan is de buffer nog niet leeg. Het werkelijke wegschrijven van een foto kan tientallen seconden duren en al die tijd mag je de foto nog niet terugkijken.

Het spreekt voor zich dat dergelijke grote bestanden ook eisen stellen aan de computer waarop de foto's worden bewerkt, al kunnen de hedendaagse computers hier allemaal wel mee overweg.Het batterij verbruik
De Sigma DP1 Merrill die wij kregen was voorzien van 2 batterijen van 1250 mAh. Deze batterijen zijn echt aan de kleine kant want de camera slurpt stroom. In een serie van 90 foto's, gemaakt in 3 uur tijd hebben we beide batterijen leeg gefotografeerd zodat we niet meer verder konden gaan. De foto's die we gemaakt hebben zijn allemaal gemaakt met het beeldscherm van de camera aan (we hadden er geen zoeker bij), we hebben ongeveer 50% van de foto's terug gekeken en de gemiddelde kijkduur van het terugkijken zal ergens op de 5 tot 10 seconden gezeten hebben. De camera heeft geen ingebouwde flitser, dus die heeft ook geen stroom verbruikt. Met andere woorden, waarom is deze camera zo'n stroom slurper?

Mensen die de DP1 Merrill willen aanschaffen kunnen we echt aanraden om er meteen een paar(!) accu's bij te kopen. Voor een leuke dag fotograferen heeft u er misschien wel 4 in totaal nodig.

Scherpstellen
De camera presteert erg goed en stelt zeer goed scherp, zelfs als we kiezen voor een kleine scherptediepte. Toch stoorden we ons er aan als de camera af en toe niet kon scherpstellen. Soms gebeurde dit omdat we ergens te dichtbij stonden, dan lag het aan ons, maar soms ook kon de camera niet goed scherpstellen omdat het onderwerp niet genoeg contrast bevatte, en dat was vreemd want dan ging het bijvoorbeeld om een vlinder met felle kleuren of een paar bladeren aan een boom. Niet bepaald onderwerpen waar we deze problemen zouden verwachten.

Hoge ISO waarden
De Sigma DP1 Merrill is natuurlijk geen camera waar je met hoge ISO waarden mee gaat fotograferen, maar het feit dat de camera een ISO instelling van ISO 6400 heeft, maakt dat we hem daar natuurlijk wel op moeten testen. Ons oordeel is vrij kort en Simpel, Sigma had de camera moeten begrenzen op ISO 1600. Punt uit!

Foto's gemaakt op ISO 3200 en ISO 6400 zijn niet goed van kleur omdat er een zweem overheen zit en hebben last van een behoorlijk banding probleem dat niet op te lossen is. Iemand die een camera van deze kwaliteit koopt gaat hem niet gebruiken om in het donker uit de hand mee te fotograferen, dus haal deze functie a.u.b. meteen weer uit deze camera bij de eerst volgende firmware update.

Echt goed waren de instellingen tot ISO 400. Tot en met deze waarde konden we werkelijk opnamen maken die we zouden kunnen gebruiken voor een afdruk in een glossy magazine. Dit is natuurlijk de kwaliteit die we willen zien uit een dergelijke camera. Persoonlijk vind ik zelfs dat je een camera als de DP1 Merrill koopt om hem op de allerlaagste ISO waarde te gebruiken. Je kiest als koper heel bewust voor kwaliteit, dan ken je de nadelen die hieraan kleven.Vast objectief van 19mm
Tja, of we dit een nadeel mogen noemen is maar de vraag, maar het is natuurlijk wel iets om rekening mee te houden. Deze camera heeft geen verwisselbaar objectief dus je zit als gebruiker vast aan een en hetzelfde brandpuntsafstand. Het objectief is daarentegen wel enorm scherp en heeft een mooi en redelijk rustig bokeh. Met een grootst open diafragma van f/2.8 is het ook een lekker lichtsterk objectief, met andere woorden, ik kon me er prima mee vermaken.

Naast deze camera heb ik op dezelfde locatie ook staan fotograferen met mijn eigen Nikon D700. Nogmaals, een vergelijking tussen de DP1 Merrill van Sigma en een spiegelreflexcamera is per definitie al verkeerd, maar deze camera heb ik nu eenmaal en ik had hem bij mij. Als je de twee camera's dan gaat vergelijken vallen er wel een paar dingen heel erg op in de foto's. Dingen die absoluut spreken in het voordeel van de DP1 Merrill.

Neem bijvoorbeeld de bestand omvang van de foto's uit mijn Nikon camera. Met 10Mb zijn dat goeie RAW bestanden die ik zo durf te gebruiken voor een glossy magazine. Ze verbleken echter bij de 45Mb bestanden uit de Sigma DP1. Deze bestandsomvang vind je eerder terug in middenformaat camera's dan in een compacte camera.Dan de kleuren omvang. Het verschil tussen een Foveon sensor en de Bayer patroon sensoren is natuurlijk dat bij een Foveon sensor alle pixels voorzien zijn van echt alle kleur informatie, waardoor vervelende effecten zoals het Moiré effect niet voorkomen. Dit merk je als je een foto op het scherm van een computer bekijkt, maar nog beter zie je het als je een print op groot formaat maakt van een dergelijke foto. Het is echt enorm leuk om te zien hoe ongelofelijk mooi een print van een Sigma DP1 foto uit de printer komt. Op een formaat van 60cm op de korte zijde zijn de prints uit een DP1 echt beduidend mooier dan de prints uit een Nikon D700, en die zijn al enorm mooi. Hier kleeft natuurlijk wel een enorm groot nadeel aan. Wie een Sigma DP1 koopt moet er namelijk absoluut ook een Epson Stylus Pro 7890 bij kopen. Deze printer, die als een van de weinigen in staat is echt het verschil tussen een Sigma DP1 en een gemiddeld goeie spiegelreflexcamera te laten zien, kost al gauw € 3200,00 euro. Ruim 3x zoveel als de camera zelf.De vraag die we ons nu stellen is eigenlijk voor wie de Sigma DP1 Merrill bedoeld is. De camera is te goed en te duur voor een amateur gebruiker. Voor minder geld koopt u een Canon Powershot G1x met een grote sensor en een zoom objectief die ook in RAW kan fotograferen, maar dan met een Bayer sensor. Vergelijkbaar in prijs is de Fujifilm X100 die, eveneens voorzien van een vast brandpunt objectief, zeer populair is. De Fujifilm X100 is een stuk sneller en ziet er echt uit als een retro camera die geld mag kosten, en niet als een vierkant stuk staal met een lens. Maar ja, de foto's uit dit vierkante stuk staal zijn wel echt mooier dan die uit de Fujifilm X100 dus als ik moest kiezen, ging ik persoonlijk toch voor de sigma DP1.

Ik vind het maar een moeilijke strijd en ik ben blij dat ik geen 'Beste camera van 2012' hoef te kiezen, want ik zou enorm twijfelen. Een ding weet ik wel zeker. Ik vind het enorm jammer dat ik de DP-1 Merrill, inclusief zijn 2 accu's, weer moet terugsturen naar Sigma Nederland want hij is mij goed bevallen, ondanks de nadelen.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelReacties van anderen
Frank Teelen (1780 dagen geleden.)
Accu is €15.00 waar praten we over

Frank (1780 dagen geleden.)
waarom een Epson Stylus Pro 7890 is dit voor de kleur of de afmeting ??

Ron (1916 dagen geleden.)
Ik heb zowel de DP1 als DP2 Merrill camera's gekocht en het is de beste kwaliteit die ik ooit gezien heb. Maar dat is natuurlijk persoonlijk. Hiervoor had ik een Leica M8 met Leica en Zeiss lenzen. Ook geweldig natuurlijk, maar de helderheid en kleuren van de Sigma's heb ik niet eerder gezien. De lens van DP2 Merrill is trouwens nóg beter als die van de DP1 Merrill. Ik heb tot dusver geen problemen gehad met de Photo Pro software. Nog niet vastgelopen. De beeldkwaliteit is bijna medium format!

Chris (1917 dagen geleden.)
Goede review en een bijzondere camera.

Erik Steen (1917 dagen geleden.)
Waar is hij te koop, zie hem niet bij CameraNU.nl op de website.

Joost Stellinghof (1917 dagen geleden.)
Hoi Brian, mooie review. Kun je mij uitleggen wat het verschil is tussen de DP1 en de DP1 Merrill? Ik heb de eerste namelijk en ik wil weten of ik die Merrill nou echt nodig zou hebben. Bedankt voor je werk.

Uw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 3 + 0 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Reviews
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Zie ook . . .
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Gebruikerstest Sigma DP2 met Foveon X3 sensor
Review Archief
Augustus 2014,   April 2014,   Oktober 2012,   Mei 2011,   Januari 2011,   December 2010,   November 2010,   September 2010,   Augustus 2010,   Juli 2010,   Mei 2010,   April 2010,   Maart 2010,   Januari 2010,   December 2009,   November 2009,   Oktober 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juli 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   April 2009,   Maart 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   December 2007,   November 2007,   September 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   Mei 2007,   April 2007,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?