Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Een greep uit de Woordenlijst

NEF

Gepost : 2006-03-12 15:30
NEF (Nikon Electronic Format) (RAW)
De NEF-bestandsindeling is uniek voor Nikon en biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van de andere bestandsindelingen. Bestanden kunnen ongecomprimeerd worden opgeslagen in de camera, maar ook worden gecomprimeerd tot ongeveer 50-60% van de oorspronkelijke bestandsgrootte. NEF-bestanden die in de camera zijn opgeslagen, worden ook wel NEF RAW-bestanden genoemd. NEF-bestanden worden niet door de beeldprocessor in de camera omgezet in RGB-gegevens, zoals JPEG- en TIFF-foto's. Beeldverwerkingsinstructies worden opgeslagen in het bestand, waarna dit bestand nauwkeuriger kan worden verwerkt met behulp van de Nikon software op de computer in plaats van in de camera.

Foto's die zijn opgeslagen in de NEF-indeling behouden de hoge kwaliteit van de oorspronkelijke foto. Aanpassingen in instellingen zoals White Balance (witbalans), Advanced Raw (geavanceerd Raw), Curves, Colour Balance (kleurbalans), Unsharp Mask (onscherp masker) en Size/Resolution (grootte/resolutie) worden niet toegepast op de oorspronkelijke beeldgegevens, maar worden in plaats daarvan als een aparte reeks instructies opgeslagen in hetzelfde bestand. Deze instructies kunnen door de gebruiker worden gewijzigd met behulp van Nikon software, maar de originele instellingen kunnen op elk gewenst moment worden hersteld, mits het bestand een NEF-bestand blijft.

De instructies worden pas op de originele beeldgegevens toegepast wanneer de foto wordt opgeslagen in een andere bestandsindeling (JPEG, TIFF en dergelijke). Hierdoor wordt de hoeveelheid kwaliteitsverlies die kan optreden wanneer de foto wordt bewerkt tot een minimum beperkt. Sla foto's in NEF op als u niet zeker weet hoe u ze gaat gebruiken of als u de originele foto op verschillende manieren wilt verwerken.

NEF-foto's kunnen worden geopend door de volgende toepassingen: Nikon View 5/6, PictureProject of Nikon Capture 3/4 (apart verkrijgbaar). U kunt NEF-bestanden ook openen in Adobe Photoshop 5.0 of later (met uitzondering van Photoshop LE) en Photoshop Elements, mits u het Nikon NEF-filter gebruikt dat bij Nikon View 5 of 6 en PictureProject wordt geleverd.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikel

Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken


Index
A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?