Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Woordenlijst

Witbalans

Gepost : 2006-03-12 15:30
Witbalans is een vorm van kleur correctie die ervoor zorgt dat de camera een wit oppervlak in een foto ook als wit weergeeft.
Om te zien waarom dit zo moeilijk is kunt u het best een wit vel papier pakken en deze bekijken onder een gloeilamp. U ziet dat het papier een beetje geel kleurig is. Draai u nu richting een raam waar daglicht door naar binnen komt en blijf naar het papier kijken. U ziet nu dat het papier meer blauw lijkt.
In onze hersens wordt het papier altijd als een wit vel papier gezien, tenzij we er op gaan letten. Bij een camera is dit niet zo. Een camera ziet echt het blauwe licht of het gele licht dat op de CCD of CMOS komt en wil dat ook zo weergeven in de foto, tenzij u dat als bedienaar van de camera corrigeert door bijvoorbeeld de juiste wit waarde (lees: kleur temperatuur) te meten en op te slaan of door de camera in de automatische witbalans te zetten.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelDoorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken


Index
A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?