Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Woordenlijst

Reflectiescherm

Gepost : 2006-12-03 23:43
Een reflectiescherm is een hulpmiddel om licht van een lichtbron zoals een lamp of de zon te reflecteren richting het te fotograferen object. Door het gebruik van verschillende kleuren kunnen wisselende effecten worden verkregen.

Een zilver scherm reflecteert het meeste licht zonder het te kleuren. Een wit scherm zorgt voor diffuus licht en een goud scherm geeft een warme kleur aan het te fotograferen object. Vaak hebben dit soort schermen ook . . . lees verder.

RAW

Gepost : 2006-03-12 15:30
RAW is de ruwe data zoals deze van de CCD of CMOS sensor komt. Digitale camera's nemen veel meer informatie op dan er in een JPG bestand over blijft. Zo heeft een RAW foto een kleurdiepte van 12 of soms wel meer bits (per kleur, dus 36 bits totaal) terwijl een JPG bestand een kleurdiepte heeft van 8 bits (ook per kleur). Verder is er op een RAW bestand nog geen processing toegepast zoals contrast en verzadiging, en in sommige gevallen zelfs . . . lees verder.

Ruis

Gepost : 2006-03-12 15:30
Ruis is een verstoord signaal ten opzichte van het oorspronkelijke signaal. Als er veel ruis aanwezig is, dan is het moeilijk het signaal te onderscheiden van de ruisachtergrond. Kleine details in het signaal gaan snel verloren in de ruis.
Hoe hoger het ruis niveau in een foto, hoe meer kleur en intensiteit daar onder te lijden hebben. . . . lees verder.

Resolutie

Gepost : 2006-03-12 15:30
Maateenheid gebaseerd op de hoeveelheid pixels waaruit een afbeelding is opgebouwd. Uitgaande van een groot formaat sensor zoals in dslr camera's gebruikt wordt kun je stellen hoe meer pixels, hoe beter de resolutie of wel de beeldkwaliteit. . . . lees verder.

RGB

Gepost : 2006-03-12 15:30
(Rood, Groen en Blauw) De 3 primaire kleuren die samengaan om een kleurafbeelding te vormen en heeft als ondergrond zwart.
De menging van elk van de afzonderlijke kleuren maakt de uiteindelijke zichtbare kleur. . . . lees verder.

Randafwijking

Gepost : 2006-03-12 15:30
Ook wel rand artefacten genoemd, dit zijn de witte lijntjes die je wel eens ziet om harde lijnen in een gecomprimeerde afbeedling. Ook in een afbeelding die verscherpt is zie je dit vaak terug. . . . lees verder.

RF

Gepost : 2006-03-12 15:30
Sigma Rear Focus. De lens wordt scherpgesteld door het bewegen van glas delen aan de achterkant van de lens. Hierdoor kan de lens sneller scherpstellen. Vaak zijn RF lenzen ook wat stiller dan gewone lenzen. . . . lees verder.

Repoussoir

Gepost : 2006-03-12 15:30
Repoussoir is een techniek waarbij een voorwerp in de voorgrond er voor zorgt dat er meer dieptegang in foto is. . . . lees verder.


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken


Index
A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?