Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Workshops
De laatste tijd zien we steeds vaker leuke flits foto's voorbij komen in het fotoalbum op deze website. Sommige van die foto's zijn erg creatief gemaakt, zoals een hele mooie foto van fotograaf Van Echelpoel in het album.

Nu gaan we niet helemaal dezelfde techniek hier bespreken, maar wel een die er een beetje op lijkt en waar je minstens net zulke creatieve foto's mee kunt maken zonder enige vorm van nabewerking. De techniek die we hiervoor gaan gebruiken heet stroboscopen, ofwel meerdere flitsen gebruiken voor één foto.

Het hele idee achter het stroboscopen is dat een onderwerp wordt belicht door verschillende flitsen waardoor een bijzonder effect ontstaat. Dit effect kan bestaan uit een persoon met twee hoofden, of 4 armen, maar het kan ook veel subtieler, zoals in de foto hieronder goed te zien is.Op deze foto zien we iemand op een bank liggen, maar de foto is genomen in een volslagen donkere ruimte met een sluitertijd van 30 seconden op diafragma f/11. De flitser is vanuit de hand afgevuurd op het onderwerp en omdat er een krappe snoot is gebruikt, werd er per flitsje slechts een heel klein deel van het onderwerp belicht.

Op deze manier is het dus mogelijk om het gezicht wat minder te benadrukken, terwijl een donker vest weer wat meer aandacht krijgt en er hierdoor juist wat beter uitspringt. Voor de foto zoals we die hierboven zien, zijn ongeveer 50 flitsjes gebruikt waarbij de flitser (een SB-900) stond ingesteld op 1/64 flitskracht.Maar vooruit, wie toch dubbele hoofden wil zien kan zijn hart ophalen aan deze foto. Deze opname is gemaakt door de flitser (ook weer een SB-900) van voren met een beautidish op het onderwerp te richten terwijl een tweede flitser schuin van achteren op het onderwerp gericht staat voor een klein haarlichtje.

De flitsers staan in de repeteer mode (stroboscoop effect) en geven elke seconde 1 flits af voor de duur van 2 seconde. De camera staat echter op 1.3 seconde sluitertijd ingesteld waardoor er precies 2 flitsen vallen binnen de belichting van de opname.

De foto wordt dus gemaakt met twee belichtingen en daardoor zie je het hoofd ook twee keer. Vanaf het moment dat de eerste flits is afgegaan heeft het model 1 seconde de tijd een nieuwe pose aan te nemen, dus dat is redelijk goed te doen.

Als je geen model voorhanden hebt, kun je ook de camera op statief zetten en zelf voor de camera gaan staan, al moet ik zeggen dat dit niet heel gemakkelijk is en me best wel wat hoofdbrekers heeft bezorgt.Hebben jullie aan de hand van deze techniek ook leuke foto's gemaakt? Laat ze dan even zien in het fotoalbum in de categorie Strobist.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikel

Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Workshops
♦ Een kleur geven aan zwart achtergrond papier
♦ Hoeveel personen kun je fotograferen op een achtergrond van 2.75 meter?
♦ De jaarwisseling mooi vastleggen
♦ Onweer fotograferen met uw spiegelreflexcamera
♦ Werken met de Lightcraft Fader ND MkII filters
♦ Vuurwerk fotograferen tijdens de jaarwisseling
♦ Expert training: Zonsondergang fotograferen
♦ Creatief flitsen: Dubbele belichting met de flitser
♦ Uitleg Redged RTT-423 statief (bekend van de actie met Zoom.nl)
♦ Bewegingsonscherpte begrijpen
Zie ook . . .
♦ Een kleur geven aan zwart achtergrond papier
♦ Creatief flitsen: Dubbele belichting met de flitser
♦ Strobist fotografie uitgelegd (Foto uitdaging)
♦ Sfeervolle avond- en nachtfotografie
♦ Een portret dramatiseren in Photoshop
Workshop Archief
Juli 2013,   Januari 2013,   December 2011,   September 2011,   Juni 2011,   December 2010,   Juni 2010,   Februari 2010,   Oktober 2009,   Augustus 2009,   Juni 2009,   Februari 2009,   Januari 2009,   December 2008,   November 2008,   Oktober 2008,   Augustus 2008,   Mei 2008,   Januari 2008,   November 2007,   Juni 2007,   Januari 2007,   December 2006,   Oktober 2006,   Augustus 2006,   Juli 2006,   Juni 2006,   Maart 2006,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?