Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Workshops
Wie wel eens met langere sluitertijden experimenteert kan zijn hart ophalen aan de leuke filters van Light Craft. Deze filters van het type Fader worden als een Natural Density (ND) filter voor de camera lens geschroefd en zorgen ervoor dat er minder licht door de lens naar binnen kan komen waardoor het mogelijk is met langere sluitertijden te werken.

Het werken met langere sluitertijden kan zo zijn voordeel hebben. Zo kunt u bijvoorbeeld een druk plein fotograferen zonder dat er op de foto mensen zichtbaar zijn. Of wat dacht u van een waterval waarbij de druppels niet als druppel zichtbaar zijn, maar als wazige veeg? Om dit soort foto's te kunnen maken moet u al snel werken met sluitertijden van een halve seconde of nog langzamer. vaak heeft u hiervoor gewoon teveel licht en moet u dus een manier zien te bedenken om dat licht kwijt te raken voordat het door de lens op de sensor van de camera terecht komt.

Wanneer we licht willen kwijtraken, is het belangrijk dat we de kwaliteit van dat licht zo min mogelijk aantasten. Kleur is heel belangrijk, dus we moeten ervoor zorgen dat we dat niet veranderen. Dat kan door een zogenaamd grijsfilter voor de lens van de camera te schroeven. Een grijsfilter dimt alle kleuren evenveel af waardoor de intensiteit van de lichtstralen over alle kleuren gelijkmatig afneemt.

Hoeveel licht er weggenomen moet worden is afhankelijk van de hoeveelheid aanwezig licht, en de gewenste hoeveelheid licht die we willen overhouden. Het praten in stops is hier het gemakkelijkst. Stel dat u tijdens een zonnige dag een foto wilt maken van een autoweg en u meet op ISO 100 bij diafragma f/8 een sluitertijd van 1/250 seconde, en u wilt dat de auto's niet meer scherp zichtbaar zijn, dan moet u behoorlijk wat licht kwijt om tot bijvoorbeeld een halve seconde belichtingstijd te komen, namelijk 7 stops. U heeft dus een grijsfilter nodig dat 7 stops licht wegneemt.Hoe weet u hoe sterk een grijsfilter moet zijn?
Wanneer u weet wat een stop is, is dit niet zo moeilijk. Een stop is namelijk een halvering of verdubbeling van de hoeveelheid licht die er nodig is om de foto te belichten. Stops komen in verschillende manieren voor in de fotografie:

ISO waarde
ISO 100 - 200 - 400 - 800 - 1600 - 3200

Diafragma
f/1.4 - f/2.0 - f/2.8 - f/4 - f/5.6 - f/8 - f/11 - f/16 - f/22

Sluitertijd
1/500 - 1/250 - 1/125 - 1/60 - 1/30 - 1/15 - 1/8 - 1/4 - 1/2

Een stop is een verschuiving naar links of rechts binnen de hierboven genoemde reeksen.

Als u bovenstaand voorbeeld gebruikt met dit lijstje, dan ziet u dat u werkt met de volgende instellingen:
ISO 100 (Hier kan u niets meer doen om minder gevoelig te gaan werken)
Diafragma f/8 (Dit kunt u aanpassen maar dan veranderd de scherptediepte)
Sluitertijd 1/250 (Deze wilt u graag aanpassen naar 1/2)

Als u nu de stappen telt tussen 1/250 en 1/2, ziet u dat dit 7 stappen zijn, er is dus een verschil te overbruggen van 7 stops. Stel nu dat u een grijsfilter heeft dat 6 stops kan overbruggen, dan zou u deze ook kunnen gebruiken en kunnen kiezen voor diafragma f/11. Het is dus ook mogelijk om stops uit de ene en andere rij bij elkaar op te tellen.

Een normaal grijsfilter heeft een bepaalde dichtheid, opgegeven in ND of in stops. Het werken met stops is handig, maar vaak is dit niet de eenheid waarin de fabrikanten hun filters opgeven. Wanneer in ND waarden gewerkt wordt kunt u de volgende lijst gebruiken:

ND4 = 2 stops
ND8 = 3 stops
ND16 = 4 stops
ND32 = 5 stops
ND64 = 6 stops
ND128 = 7 stops (wordt vaak ND125 genoemd)
ND256 = 8 stops (wordt vaak ND250 genoemd)
ND512 = 9 stops (wordt vaak ND500 genoemd)
ND1024 = 10 stops (wordt vaak ND1000 genoemd)

U ziet dat u voor verschillende doeleinden eigenlijk verschillende filters bij u zou moeten hebben. Dit is een dure aangelegenheid aangezien ND filters niet de meest verkochte, en daardoor redelijk dure filters zijn.

Polarisatie filters
De eigenschap van een polarisatiefilter is dat deze lichtstralen alleen doorlaat als deze vanuit een bepaalde richting gepolariseerd zijn. Door de polarisatie richting te veranderen is het mogelijk licht vanuit een bepaalde hoek door te laten of juist te blokkeren. Het is dus mogelijk om licht deels te dimmen, zie hierover ook het artikel op Wikipedia.

Regelbaar ND filter
Wanneer twee polarisatiefilters over elkaar heen gebruikt worden is het mogelijk om licht volledig te blokkeren, of maximaal de helft van het aanwezige licht door te laten gaan richting de lens. We kunnen twee polarisatiefilters dus over elkaar heen leggen en door ze te draaien bepalen hoeveel licht er nog doorheen komt. Dit is het principe van een Light Craft Fader, wat dus een regelbaar ND filter is met een regelbereik tussen ND4 en ND500

Nu zit er een kleine adder onder het gras wanneer het gaat over een regelbaar ND filter. Het verdraaien van twee polarisatiefilters over elkaar heeft namelijk vreemde gevolgen voor wat betreft het tegenhouden van het licht.
Wanneer twee polarisatiefilters zo gedraaid worden dat ze het licht echt flink gaan tegenhouden, dan gebeurt dit niet meer over het gehele beeldvlak met eenzelfde dichtheid. U kunt dus niet straffeloos een regelbaar ND filter gebruiken om heel veel stops tegen te gaan.Het donkere kruis
Door de manier waarop de polarisatiefilters het licht tegenhouden ontstaat er een kruis dat donkerder is dan de rest van de foto. De vorm van dit donkere kruis maakt het belangrijk om te weten met welke brandpuntsafstand er gewerkt wordt want dit is bepalend voor de mate van licht blokkering die gebruikt mag worden zonder dat dit zichtbaar wordt. In de regel kunnen we zeggen dat hoe groter de openingshoek van de lens, hoe beperkter het gebruik van het variabele ND filter is. Zie hiervoor onderstaand overzicht waarbij wordt uitgegaan van een crop camera.

12mm: ND4 tot ND8
15mm: ND4 tot ND16
18mm: ND4 tot ND32
24mm: ND4 tot ND64
35mm: ND4 tot ND128 (ND125)
50mm: ND4 tot ND256 (ND250)
100mm: ND4 tot ND512 (ND500)

Bij een fullframe camera kunt u de brandpuntsafstanden van één maat kleiner gebruiken. Ter voorbeeld, voor een fullframe camera met een 50mm objectief doe ik alsof het een 35mm objectief is. Wanneer we dan weer kijken naar het oorspronkelijke voorbeeld, en ik ga uit van een Nikon D700 full-frame camera, dan moet ik mijn objectief op 50mm zetten om goed gebruik te kunnen maken van het de Fader als ND filter, anders krijg ik vervelende vlekken in beeld.


juiste maat gekozen, maar op een fullframe camera is toch nog iets van een kruis te zien.

Ik ben een groothoek fan en wil de Fader ND gebruiken
Niet doen is mijn advies. De Light Craft fader ND is een geweldig filter om licht kwijt te raken, maar er zijn een paar zaken om rekening mee te houden. Een van die zaken is dus de beperking om met groothoek objectieven te werken. De Fader ND is een perfecte keuze voor iedereen die in het bereik van 50mm en meer werkt, maar zit u daar vaak onder, gebruik dan liever een gewoon ND filter dat niet regelbaar is. Verder is het goed om te weten dat gebruikers van een camera met een DX sensor, minder problemen kunnen verwachten dan gebruikers met een full-frame camera.


Juiste brandpuntsafstand en juiste licht-demping. Geen vervelende effecten zichtbaar.

Kijk hier voor een overzicht van de diverse Light Craft Fader filters

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikel

Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Workshops
♦ Een kleur geven aan zwart achtergrond papier
♦ Hoeveel personen kun je fotograferen op een achtergrond van 2.75 meter?
♦ De jaarwisseling mooi vastleggen
♦ Onweer fotograferen met uw spiegelreflexcamera
♦ Werken met de Lightcraft Fader ND MkII filters
♦ Vuurwerk fotograferen tijdens de jaarwisseling
♦ Expert training: Zonsondergang fotograferen
♦ Creatief flitsen: Dubbele belichting met de flitser
♦ Uitleg Redged RTT-423 statief (bekend van de actie met Zoom.nl)
♦ Bewegingsonscherpte begrijpen
Zie ook . . .
♦ Een kleur geven aan zwart achtergrond papier
♦ Hoeveel personen kun je fotograferen op een achtergrond van 2.75 meter?
♦ Onweer fotograferen met uw spiegelreflexcamera
♦ Werken met de Lightcraft Fader ND MkII filters
♦ Expert training: Zonsondergang fotograferen
♦ Filters gebruiken in Photoshop CS (op verzoek)
♦ Close-up filters gebruiken
♦ Sfeervolle avond- en nachtfotografie
♦ UV filters gebruiken
♦ Help! Zand, stof en water
Workshop Archief
Juli 2013,   Januari 2013,   December 2011,   September 2011,   Juni 2011,   December 2010,   Juni 2010,   Februari 2010,   Oktober 2009,   Augustus 2009,   Juni 2009,   Februari 2009,   Januari 2009,   December 2008,   November 2008,   Oktober 2008,   Augustus 2008,   Mei 2008,   Januari 2008,   November 2007,   Juni 2007,   Januari 2007,   December 2006,   Oktober 2006,   Augustus 2006,   Juli 2006,   Juni 2006,   Maart 2006,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?