Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Workshops
Aangezien de afgelopen zomer niet zo heel erg mooi weer was, is de kans dat u eruit bent gegaan om te fotograferen erg klein. Als er een onderwerp was wat deze zomer wel zeer goed fotograferen was, dan was het wel bliksem. Voor mensen die nog nooit onweer hebben gefotografeerd hier een kleine uitleg hoe u dat gemakkelijk kunt doen.

Een bliksem inslag duurt in de regel niet langer dan 1/10 van een seconde. als u op de normale manier gaat fotograferen en dus de ontspanknop indrukt op het moment dat u de bliksemflits ziet, dan kan het niet anders of u bent te laat. U zult merken dat het niet mogelijk is met de hand foto's te maken van een bliksemflits.

Om toch een bliksemflits op een mooie manier op de foto vast te leggen kiest u het beste voor een lange sluitertijd. Door bijvoorbeeld een foto te maken met een sluitertijd van 15 seconden vergroot u de kans dat er een blikseminslag plaatsvindt terwijl de camera bezig is met het maken van een foto. Het nadeel van deze manier van fotograferen is dat u al heel snel een overbelichte foto heeft. Om die reden is deze manier bijna alleen maar te gebruiken in de avond als het buiten al schemerig of zelfs donker is. Zorg er in elk geval voor dat u een aantal basisinstellingen in uw camera goed zet zodat u een zo mooi mogelijke foto krijgt.bliksem fotograferen in de avond
als het buiten donker is, is het gemakkelijker om voor een langere sluitertijd te kiezen. Let erop dat uw ISO waarde zo laag mogelijk staat, liefst op een waarde van ISO 50 of ISO 100 maar als uw camera zo laag niet kan komen dan kiest u de laagst mogelijke waarde die uw camera heeft. De volgende instelling die u goed moet zetten is de instelling van het diafragma. Kies een open diafragma maar let erop dat de scherptediepte niet te beperkt wordt. Een diafragma instelling tussen f/2 en f/4 voldoet prima voor het fotograferen van onweer. Het is zelfs geen probleem om bijvoorbeeld op een waarde van f/5.6 te gaan fotograferen maar erg veel verder kunt u het diafragma beter niet dichtknijpen. Kijk nu welke sluitertijd ervoor zorgt dat uw foto ongeveer 2/3 tot 1 hele stop onderbelicht is.

een ander punt van aandacht is het bestandsformaat waarin u fotografeert. Wanneer u in jpeg fotografeert heeft u niet zoveel mogelijkheden om de foto achteraf bij te werken voor wat betreft de balans van lichte en donkere partijen en de algehele belichting. Als u in de zogenaamde raw mode fotografeert heeft u veel meer mogelijkheden om de foto achteraf te bewerken. Aangezien we expres kiezen voor een kleine onderbelichting is het zaak dat u de foto achteraf iets lichter maakt in een foto bewerking's programma. Zouden we in een keer een juiste belichting kiezen dan is de kans erg groot dat de foto overbelicht is omdat de bliksemflits erg veel licht toevoegt aan de foto.

Nu u de instellingen van de camera heeft zoals u ze wilt hebben is het zaak de camera op een statief te plaatsen en deze te kadreren zoals u de foto uiteindelijk wilt hebben. Let erop dat een ruim kader zorgt dat het gemakkelijk is om de lichtflits in het beeld te vangen maar dat de flits dan maar een klein geheel van de foto uitmaakt. Hoe krapper het kader, hoe kleiner de kans dat de flits in de foto wordt opgenomen maar uiteraard zijn deze foto's wel spectaculairder.Bliksem fotograferen overdag
wanneer u overdag gaat fotograferen is het natuurlijk veel moeilijker om een lange sluitertijd te gebruiken. Hoewel er natuurlijk tijdens het onweer een dikke bewolking hangt is het toch vaak vrij lastig om een langere sluitertijd dan een seconde te realiseren. De manier om dit wel voor elkaar te krijgen is het gebruik van een grijs filter van bijvoorbeeld vier stops. Toch is dit niet de allermooiste manier om overdag onweer te fotograferen omdat niet alleen de omgeving donkerder wordt door het grijs filter maar ook de bliksemflits zelf in intensiteit afneemt.

wanneer u toch overdag wilt fotograferen en het niets een groot probleem vindt om een klein beetje geld uit te geven aan uw hobby, dan kunt u overwegen om een patch master aan te schaffen. Dit is een klein apparaatje dat die bovenop de camera plaatst en dat u verbindt met de afstand bediening aansluiting van uw camera. Het apparaatje detecteert een bliksemflits en zorgt dat de camera onmiddellijk een foto maakt. Hierdoor kunt u dus ook bij een kortere sluitertijd zeker zijn van foto waar bliksemflits opstaat.Veel succes met het fotograferen van bliksem.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikel

Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Workshops
♦ Een kleur geven aan zwart achtergrond papier
♦ Hoeveel personen kun je fotograferen op een achtergrond van 2.75 meter?
♦ De jaarwisseling mooi vastleggen
♦ Onweer fotograferen met uw spiegelreflexcamera
♦ Werken met de Lightcraft Fader ND MkII filters
♦ Vuurwerk fotograferen tijdens de jaarwisseling
♦ Expert training: Zonsondergang fotograferen
♦ Creatief flitsen: Dubbele belichting met de flitser
♦ Uitleg Redged RTT-423 statief (bekend van de actie met Zoom.nl)
♦ Bewegingsonscherpte begrijpen
Zie ook . . .
♦ Onweer fotograferen met uw spiegelreflexcamera
Workshop Archief
Juli 2013,   Januari 2013,   December 2011,   September 2011,   Juni 2011,   December 2010,   Juni 2010,   Februari 2010,   Oktober 2009,   Augustus 2009,   Juni 2009,   Februari 2009,   Januari 2009,   December 2008,   November 2008,   Oktober 2008,   Augustus 2008,   Mei 2008,   Januari 2008,   November 2007,   Juni 2007,   Januari 2007,   December 2006,   Oktober 2006,   Augustus 2006,   Juli 2006,   Juni 2006,   Maart 2006,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?